Έχετε έρθει συχνά στο αδιέξοδο να φτιάχνετε δύο ή και τρία διαφορετικά πιάτα, γιατί δεν αρέσουν τα λαχανικά στον άντρα σας; Μήπως στο άκουσμα των λέξεων μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, αγκινάρα, μπάμιες το έτερόν σας ήμισυ γίνεται... καπνός; Δεν μπορείτε κάνετε έναν μουσακά – που τόσο σας αρέσει - γιατί... «έχει μελιτζάνες»; (!)
Ποιες είναι οι αιτίες της αποστροφής προς τα λαχανικά;
Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι (και ας είμαστε δίκαιοι δεν είναι μόνο άντρες!) είναι τόσο ιδιότροποι με τα λαχανικά; Ίσως το πρώτο βήμα για να βρούμε λύση στο πρόβλημα αυτό, που στερεί τους αγαπημένους μας από τόσα καταπληκτικά και απαραίτητα πολλές φορές, θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ουσίες), είναι να ανακαλύψουμε τον λόγο για τον οποίο υπάρχει αυτή η αποστροφή. Υπάρχουν 3 κύριες αιτίες που εξηγούν αυτή την αποστροφή:
Αρνητικές εμπειρίες ή αναμνήσεις
Σαν παιδί έπρεπε να φάει όλα τα λαχανικά που ήταν στο πιάτο του προκειμένου να πάει για παιχνίδι, για ύπνο ή να φάει γλυκό. Επίσης, μπορεί τα λαχανικά που του σερβίρονταν στο παρελθόν να μην ήταν μαγειρεμένα σωστά ή γευστικά κι έτσι να του έχει δημιουργηθεί μια «κακή» ανάμνηση. Τέλος, μπορεί έχοντας δοκιμάσει ανορθόδοξες δίαιτες μονοφαγίας, να έχει φάει τόσα πολλά λαχανικά που έφτασε στο σημείο του... διά βίου κορεσμού!
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, υφή, θερμοκρασία)
Όταν ο τρόπος που σερβίρονται τα λαχανικά δεν ταιριάζει με τις γευστικές μας προτιμήσεις είναι πολύ πιθανό να τα απορρίψουμε. Αν τα λαχανικά μας είναι παραβρασμένα, γίνονται πολύ μαλακά, υφή που για πολλούς είναι αποκρουστική. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας αν μας αρέσουν τα πικάντικα φαγητό ή οι πιο απλές γεύσεις. Αν κάποιος προτιμάει π.χ. πικάντικες γεύσεις και του σερβίρουν ένα μπρόκολο βρασμένο χωρίς τη συνοδεία κάποιας σάλτσας ή καρυκεύματος, σίγουρα δεν θα τον δελεάσει.
Οργανικοί λόγοι
Η αποστροφή σε γεύσεις μπορεί να είναι και θέμα γονιδίων. Έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ένα γονίδιο (PROP) το οποίο φαίνεται ότι κάνει τα άτομα υπερ-ευαίσθητα στην πικρή γεύση. Τα άτομα αυτά αποτελούν το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι αναγνωρίζουν μια ιδιαίτερα πικρή γεύση στα σταυρανθή λαχανικά κυρίως (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι), σε ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στην μελιτζάνα. Υπάρχουν βέβαια και φάρμακα ή παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση της γεύσης και να οδηγήσουν σε αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και για ορισμένα λαχανικά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να φύγει η πικράδα.
Πώς να κάνετε τα λαχανικά σας πιο ελκυστικά;
Τώρα που μάθατε πού μπορεί να οφείλεται η πιθανή άρνηση του συντρόφου σας να καταναλώσει λαχανικά, δεν μένει παρά να βρείτε μια λύση για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή!
Ξεκινήστε με ασφάλεια!
Δοκιμάστε να φτιάξετε παραλλαγές των αγαπημένων του συνταγών, προσθέτοντας τα πολυπόθητα λαχανικά. Αν, για παράδειγμα, κάνετε σουφλέ, μπορείτε να κόψετε μαζί με το τυρί και το ζαμπόν, μπρόκολο σε μικρά κομματάκια. Όσο πιο μικρά θα είναι τα κομματάκια τόσο πιο ανεπαίσθητη θα είναι και η διαφορά στη γεύση. Στην ομελέτα, την πίτα ή τις κρέπες προσθέστε κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι ή καλαμπόκι.
Τα κάνατε σαλάτα;
Το ερώτημα δεν είναι αν τα ...θαλασσώσατε, αλλά αν δοκιμάσατε πλούσιες σαλάτες με ποικιλία λαχανικών. Μην μένετε στην απλή ντοματοσαλάτα ή στο στεγνό μαρούλι. Συνδυάστε λαχανικά όπως ντομάτα με ρόκα, σπανάκι με ντοματίνια και μαρούλι, ποικιλία από λάχανα και καρότο ή ακόμα σαλάτα τουρσί (δηλαδή μαριναρισμένη σε ξύδι).